Czarna herbata – jakie ma prozdrowotne właściwości?

Czarna herbata nazywana jest określeniem herbaty „całkowicie fermentowanej”, co nie jest prawdą, ponieważ nie jest fermentowana, natomiast właściwie oksydowana – oraz to nie zawsze dokładnie. Czarna herbata określana jest w krajach azjatyckich „czerwoną”, ze względu na odcień naparu, który przeważnie przyjmuje. Herbata czarna jest teraz robiona w największej ilości ze wszystkich typów herbat. Jej najwięksi wytwórcy to Indie, Kenia, Sri Lanka (Cejlon) oraz Turcja.

Herbata czarna

Najpopularniejsza w naszym kręgu narodowym jest herbata czarna – fermentowana. Winno się ją pić ciepłą, gdyż jedynie wówczas utrzymuje odpowiedni sobie smak. Funkcjonuje pobudzająco ze względu na wysoką ilość kofeiny, zmniejsza ciśnienie krwi, usprawnia krążenie, zapobiega rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym, usprawnia trawienie, chroni zęby przed próchnicą. Herbata czarna właściwości prozdrowotnych ma bardzo dużo, dlatego też cieszy się ogromną popularnością.

Herbata czarna – właściwości oraz działanie

Alkaloidy purynowe zamknięte w herbacie (często kofeina, oznaczana tutaj teiną) określają jej działanie pobudzające na układ nerwowy: zmniejsza się apatia oraz osłabienie, dostosowane są mechanizmy psychiczne, poprawia się nastrój. Wsparta jest akcja serca oraz wentylacja płuc. Herbata zwiększa możliwość systemu do pracy. Alkaloidy popularne są też z własnego działania moczopędnego – lub więc napar herbaciany odwadnia system? Wprost odwrotnie. Rezultat moczopędny nie jest tak duży, jak się często uważa, natomiast herbatę czarną swobodnie można zakwalifikować w poczet trunków wspierających odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.

Czarna herbata – czemu należałoby ją pić?

Czarna herbata właściwości (https://www.bee.pl/czarna-herbata-wlasciwosci-zdrowotne-parzenie-a-990.html) prozdrowotnych ma bardzo dużo. Są to na przykład teaflawiny, jakie pozytywnie oddziałują na pracę umysłu. Także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Herbata również prezentuje się oddziaływaniem wspierającym, dodaje sił. Herbata czarna zalecana jest również przy problemach gastrycznych, ponieważ tenże trunek poprawia trawienie. Herbata zapobiega również przed chorobami serca. Picie trzech filiżanek dziennie minimalizuje zagrożenie wystąpienia zawału serca.

Jak zaparzyć czarną herbatę?

By doskonale zaparzyć czarną herbatę najlepiej zalać torebkę świeżo przegotowaną wodą oraz zostać ją do naciągnięcia poprzez pełne 2-3 minuty, aż napar weźmie głębokiej bursztynowej barwy. Możesz ją oczywiście parzyć według uznania – gdy np. wolisz, by była lepsza oraz bardziej wyrazista w smaku, pozostaw torbę na dłużej.